Dünya Romanlar Gününde Başkan Daylam’dan Önemli Açıklamalar

Dünya Romanlar Gününde Başkan Daylam’dan Önemli Açıklamalar
Akdeniz Roman Dernekleri Federayonu (AKROMFED) 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Mersin’de bir kutlama düzenledi. Mersin Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılan kutlamaya Mersin CHP Milletvekili Serdar Kuyucuoğlu, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Belediye Başkanı Bedrettin Gündeş katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Akdeniz Roman Dernekleri Federayonu ve Türkiye Roman Hakları Forumu Başkanı Ali Daylam yaptı. Daylam konuşmasında Romanlarla ilgili çok önemli konulara değindi. Dünya Romanlar Günü’nün 8 Nisan 1990 tarihinde Londra’da yapılan büyük Roman buluşmasından sonra tüm dünyada Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmaya başlandığını ifade eden Daylam “Bugün çok önemli bir gün Romanlar için. Tüm Avrupa Balkanlar ve dünyada büyük bir çoşkuyla kutlanan bir gün. Bugün tüm Romanlar için Allah’tan niyaz ediyorum ki şans versin, zorlukları aşmak için bir güç versin, tüm dünyaya da barış getirsin.” dedi.

Romanlar 1930’dan beri ikinci sınıf vatandaş

Başkan Daylam Romanların aslında Hindistan’dan göç ederken beraberlerinde kültürlerini de taşıdığını ve bunun karşılığında sürekli olarak ırkçılık, ayrımcılık ve katliamlar ile karşılaştığını ve son olarak Nazi kamplarında 1 milyon insan öldürüldüğünü söyledi.

Bu durumun Romanların kaderi gibi sanki üzerine yapıştığını ifade eden Dalyam, Türkiye’de de 1930 yılında İsveç’den gelen anayasa ile beraber Romanların Türkiye’de de 2. sınıf vatandaş durumuna geldiğini ifade etti. Daylam, “Romanlar askere gidebilirlerken polis ve kamu görevlisi olamazdı, olamazlardı. Böyle ırkçı yaklaşımlar vardı. Dönemin başbakanı sayın Erdoğan da bu konu yüzünden özür diledi.” dedi. ”

Hala bir Roman Strateji Planı yok

Daylam Türkiye’de hala bir Roman Strateji Eylem Planı olmamasını ise şu sözlerle eleştirdi; “ 2009 yılında Romanların eğitim ve istihdamı ile ilgili çok önemli bir çalıştay oldu. Buna rağmen şu anda Avrupa Birliği’ndeki ve adaylık süreci içerisinde olan ülkeler arasında bir Türkiye’nin Roman stratejisi yoktur. Bu da bizim acımız, oturup düşünmemiz lazım. Bu ülkede 5,5 milyon insan yaşıyor ama bu konuda planlama ve düzenleme yapılmamış durumda.

Akçay’da geçtiğimiz günlerde yürütmekte olduğumuz AB projesi kapsamında bir ziyaret gerçekleştirdik. Akçay çok güzel bir ilçe ama Roman mahallesine geçtiğimiz zaman ayrı bir dünyaya geçtik. Şehrin bir yüzü farklı arka yüzü bir farklı. Bu süreci aşacağız diye düşünüyoruz. Mersin bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyor çünkü Mersin’de çok önemli yerel yönetimler var. Başta Hamit Tuna başkanım olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Mersin’de Toroslar Belediyesi katkılarıyla gerçekleştirilen tarihi bir kargı atölyesi çalışması var. Akdeniz Belediyesi ile de bir Pazar yeri çalışmamız olacak. İşte bu işler böyle oluyor. Bunların devlet politikası haline gelip insanlarımıza dokunması gerekiyor. Bunlar zor şeyler değil yeter ki bu toplumun eşitsizliğini ortadan kaldıralım.”

Romanlar Türkiye’de kardeşliğin en güzel simgesidir

Konuşmasının devamında Daylam Romanların bu ülkede dostluğun, merhametin, barışın ve bununla beraber kardeşliğin en güzel simgesi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Romanların kardeşlik ve beraber yaşama kültüründen model almasını dilediğini söyleyen Daylam; “Çünkü Roman kardeşlerimize baktığımızda tüm bu olumsuzluklara rağmen halen dirayetle varlığını sürdürüyorlar ama ümidim şu eşitsizlik karşısında bir gün gerçek demokrasiye ulaşmak ve hakikaten insanlarımızın hak ettikleri şekilde yönetilmesi ve eşit yurttaşlık temelinde yaşayabilmemizdir.” dedi.

Eş-Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş; “ Romanlar şu anda eğitimle insanı yerelden evrensele taşıyorlar”

Akdeniz Romanlar Derneği Onursal Üyesi ve Akdeniz Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş de konuşmasında Mersin’de ilk Roman derneğinin kurulduğu günden günümüze kadar Romanların sürecine bizzat şahit olduğunu ifade ederek Romanların eğitim ağırlıklı bir çalışmayla insanı nasıl yerelden evrensele taşıyabileceklerini gösterdiklerini ifade etti. “Ben bu hayatlarında hiç savaşmamış, ganimet uğruna savaşmamış, barıştan yana olmuş, hep insanlığını ön planda tutmuş ve günübirlik de olsa bugün buraya yüzünde gülücüklerle gelmiş bütün Roman vatandaşlarımızın 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Başkan Tuna “Romanlar fırsat tanınınca çok iyi işler başarıyor.”

Başkan Tuna ise Romanları “İçleri acıyla dolu olsa bile acılarını içlerine gömebilen ama karşıya tebessümünü asla eksik etmeyen çok özel insanlar” olarak tanımladı. Roman halkı için yarattıkları koşulları ve Romanların da bu koşulları gayet iyi değerlendirdiğini söyleyen Başkan Tuna Romanlara fırsat tanındıkça Romanların kendilerini çok güzel bir şekilde daha iyi koşullara taşıdığından bahsetti.

Serdar Kuyucuoğlu; “ Roman önergesi AKP oylarıyla ret edildi”

CHP Mersin Milletvekili Serdar Kuyucuoğlu da Romanların hayata olumlu yönden bakan insanlar olarak Romanları “Meşakkatli ve zorlu hayata olumlu bakarak bizlerin yaşama daha sıkı sarılmamıza sebep oluyorlar.” diyerek tanımladı.

Yazı oluşturuldu 37

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön