Başkan Daylam SİROMA Projesinin Tanıtım Toplantılarında Konuştu

Başkan Daylam SİROMA Projesinin Tanıtım Toplantılarında Konuştu
Türkiye’nin AB üyelik sürecinde müzakere ettiği başlıklardan biri olan “Roman Açılımı” çerçevesinde Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir, Tekirdağ olmak üzere 12 pilot ilde uygulanacak olan SİROMA projesinin tanıtım toplantıları Mersin ve Adana’da devam etti. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın 4. Bileşeni “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” kapsamında finanse edilen ve politika geliştirme, kapasite artırma, eğitim, işbirliği, istihdam ve sosyal içerme konuları üzerine kurulan projenin toplantısında projenin yürütücülüğünü üstelenen Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Roman STKları ve çeşitli kamu kurumlarının temsilcileri bir araya gelerek projenin yürütülmesi ile ilgili görüş alış verişinde bulundu.

Toplantıya projenin Takım Lideri Peter Reick, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanları Emre Ertekin ve Ayşe Çelikten, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Müdürlüğü temsilcisi İbrahim Ataş ve Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Müdürlüğü temsilcisi Şevket Uslu katıldı. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam da toplantılara hem STK temsilcisi hem de konuşmacı olarak katıldı.

Başkan Daylam’ın Konuşması

Başkan Daylam yaptığı konuşmada Romanların sorunların büyüklüğü ve çok boyutluluğuna vurgu yaparak geçmişte Romanların bu sorunlarının çözümünde rol oynamak için STK bile kuramadıklarına dikkat çekti. Bundan 10 yıl öncesine baktığımızda Roman STKlarını kurmanın kanunen yasak olduğunu söyleyen Daylam son 5 yıllık dönemde Roman STKlarının sayısının artarak bugün 350’yi aştığını belirtti.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu kurulduğunda yereldeki en büyük sorunun karşılarına kamu kurumlarının çalıştırılması olarak çıktığını söyleyen Daylam, “Bu çok zor bir süreçti çünkü kamu kurumlarını Roman dernekleri ile birlikte Roman halkının eğitimi, sağlığı ve istihdamı ile sorunları çözüp onların farkındalığını arttırmak ciddi anlamda zordu. Bu süreci takip etmemiz ile birlikte Mersin’de gerçekten ortaya Türkiye’ye örnek olacak model çalışmalar ortaya çıktı.” dedi.

Romanların sorunları heryerde aynı

Mersin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Neriman Açıklan ve 200 adet sosyoloji bölümü öğrencisi ile 1000 aile üzerinden yapılan saha çalışmasının da Romanların problemlerinin görünürlüğünü sağlamak açısından çok önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Daylam şu anda da federasyon tarafından yürütülen Avrupa Birliği projesi kapsamında bu araştırmaya benzer bir araştırmayı Türkiye çapında gerçekleştirdiklerini ifade eden Daylam, yapılan iki çalışmanın sonuçlarının hemen hemen aynı olduğunu ve Romanlar arasında sigortalı işe sahip olmayanların sayısının %96,5, ilkokuldan terk oranının %60, liseyi bitirme oranının %4 ve üniversite mezunu oranının da binde 4 olduğunu vurguladı.

Proje kamu kurumlarının problemlerle yüzleşmesini sağlayacak

Siroma projesinini aslında kamu kurumlarının bu problemlerle yüzleşmesi olarak gördüklerini ve bu projenin bahsi geçen oranları düşüreceğine inandığını da söyleyen Daylam, proje kapsamında kamu temsilcilerinin de eğitilmesinin sorunların çözümünde büyük yol alınacağına inandığını belirtti.

Konuşmasında hükümet tarafından hazırlanan Roman Strateji Planı’na da değinen Daylam, bu planın biraz da AB baskısıyla apar topar çıkarıldığını ama konu ile ilgili bütçe ayrılmadığını ve konunun takipçisi olduklarını ve sorunların çözümünde de Roman STKlara büyük iş düştüğünü belirtti.

Yazı oluşturuldu 37

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön